Μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου στους Δελφούς, έναν τόπο με πανάρχαια πλούσια ιστορία, μνημείο Παγκόσμιας  Πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Γυμνάσιο Λιανοκλαδίου στις 4/4/24 πραγματοποίησε μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς – στον ομφαλό της Γης – που στέκουν εδώ και χιλιάδες χρόνια αγέρωχοι κάτω από τους πελώριους βράχους, τις Φαιδριάδες.

Οι μαθητές μετά την άφιξή τους στους Δελφούς, ενημερώθηκαν για την Ιστορία του Ιερού του Απόλλωνα, για το φημισμένο Δελφικό Μαντείο του αρχαίου Ελληνικού κόσμου και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου θαύμασαν τα αριστουργηματικά εκθέματα- παγκόσμιας ακτινοβολίας – που συγκροτούν μια από τις πιο πλούσιες και πολυτιμότερες συλλογές έργων της αρχαίας ελληνικής τέχνης καθώς και τα έξοχα μνημεία που κοσμούν τον ιερό χώρο.

Οι κούροι Κλέοβις και Βίτων, το άγαλμα του Αντίνοου, η Σφίγγα των Ναξίων, ο Θησαυρός των Σιφνίων ο μαρμάρινος ομφαλός , οι κίονες με τις χορεύτριες, το χάλκινο άγαλμα του Ηνιόχου, ήταν μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου που κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Ήταν πράγματι μια βιωματική προσέγγιση αρχιτεκτονικών γλυπτών έργων, αγαλμάτων, αφιερωμένων έργων μικροτεχνίας κ.α. που αντανακλούν τη θρησκευτικό – πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των Δελφών σ΄ όλη την ιστορική τους πορεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του Αρχ. Μουσείου οι μαθητές χωρισμένοι σε δύο ομάδες συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα που οργάνωσε η κα Αθανασιάδου Σουζάνα, καθηγήτρια της Τεχνολογίας με τίτλο: «ένα μικρό κυνήγι θησαυρού» Με βάση τη δράση αυτή είχαν διανεμηθεί εκ των προτέρων στους μαθητές φύλλα εργασίας, με εικόνες διαφόρων εκθεμάτων, άλλων υπαρχόντων στο Μουσείο και άλλων μη. Οι μαθητές προέβησαν στον εντοπισμό αυτών των εκθεμάτων κινούμενοι εντός των αιθουσών του Μουσείου, για να καταγράψουν την ονομασία του εκθέματος, καθώς και τη χρονολογία δημιουργίας του.

Η ομάδα που πέτυχε τον εντοπισμό των περισσοτέρων εκθεμάτων του Μουσείου ήταν και η νικήτρια η οποία στο τέλος έλαβε και το αντίστοιχο έπαθλο.

Ήταν μια  δραστηριότητα ευχάριστη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου ανειλημμένου  σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας που αφορά στην ποιοτική αναβάθμιση της παιδαγωγικής και μαθησιακής λειτουργίας που ενεργοποίησε τη διάθεση των μαθητών, κινητοποίησε την παρατηρητικότητά τους και τους προσέφερε χαρά και ικανοποίηση.

Επιπρόσθετα η γειτνίαση του Ιερού Χώρου των Δελφών με το ειδυλλιακό – επιβλητικό τοπίο της γύρω περιοχής συνέθεταν μια εικόνα απίστευτου φυσικού κάλλους και ομορφιάς που δεν άφηνε κανέναν ανεπηρέαστο.  

Οι απέραντοι ελαιώνες που εκτείνονταν ως τα βάθη του ορίζοντα, εναρμονίζονταν απόλυτα με το γαλάζιο της θάλασσας της Ιτέας – Κίρρας που φάνταζε από ψηλά.

Μια ατέρμονη αρμονία και ισορροπία χρωμάτων ήταν αυτή που σηματοδοτούσε τον ιερό χώρο που απέπνεε μια ζείδωρη ενέργεια ηρεμία και γαλήνη.

Η επίσκεψη αυτή του Γυμνασίου Λιανοκλαδίου στον Ιερό Χώρο των Δελφών, του Μουσηγέτη Απόλλωνα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να θαυμάσουν το αρχαίο ελληνικό κάλλος σε όλο του το μεγαλείο.

Το ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΦΩΣ έλαμψε στα πρόσωπά τους και πλημμύρισε τις καρδιές τους με πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Σύνταξη κειμένου

Κατσίμπα Βασιλική

Φιλόλογος