Κατασκευή  χαρταετού  και  όχι  μόνο – (Από  την  θεωρία  στην  πράξη)

Επειδή φέτος η  αποκριά  ημερολογιακά έτυχε να είναι  κοντά με τη διδασκαλία των κανονικών πολυγώνων, βρήκαμε την ευκαιρία να δείξουμε στους μαθητές μας  πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μαθηματικά στην καθημερινότητα τους. 

   Με τη συνεργασία  και των μαθητών της β΄ γυμνασίου δείξαμε επαναληπτικά στους μαθητές της γ΄γυμνασίου και εντελώς πληροφοριακά στους  μαθητές της α΄ γυμνασίου την θεωρία των κανονικών πολυγώνων  και  ειδικά αυτή   του  κανονικού  εξαγώνου, που  αποτελεί  την  κλασική μορφή ενός χαρταετού.

   Με τη βοήθεια της θεωρίας των κανονικών πολυγώνων αναπτύξαμε  την  έννοια  της επίκεντρης και της εγγεγραμμένης γωνίας και ειδικότερα  της επίκεντρης γωνίας (κεντρική γωνία  κανονικού πολυγώνου) η οποία μας χρειάζεται  στην κατασκευή του χαρταετού.

    Η κατασκευή του χαρταετού έγινε με τη βοήθεια ενός κύκλου που  είχε   ως  διάμετρο το  μήκος των καλαμιών που είχαμε ετοιμάσει (1m). Στη συνέχεια τον χωρίσαμε σε 6 ίσες επίκεντρες γωνίες. Κατά  τη  διάρκεια  αυτής της  κατασκευής  εξηγήσαμε  στους  μαθητές ότι  αυτή  μπορει  να  γίνει  και  με  έναν πιο απλό τρόπο. Για να χωρίσουμε  τον  κύκλο  σε  6 ίσα μέρη μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε   μόνο  το  μήκος  της  ακτίνας του  κύκλου  αυτού.

    Στο σημείο αυτό εξηγήσαμε στους μαθητές ότι το εμβαδόν ενός κυκλικού δίσκου μπορεί να γίνει προσεγγιστικά με τη βοήθεια του  εμβαδού  ενός κανονικού πολυγώνου, χωρίς όμως αυτό να είναι το πραγματικό. Αυτό συμβαίνει γιατί  πάντα περισσεύει κάτι ή  πάντα  παίρνουμε κάτι περισσότερο από το πραγματικό.  

 Επίσης μέσα από  τις  απορίες των μαθητών αναφερθήκαμε στην  θεωρία και  τις ιδιότητες των  ισόπλευρων και των ισοσκελών τριγώνων  που  προέκυψαν  κατά  την κατασκευή  των  κανονικών πολυγώνων.

   Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, οι οποίες  κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, άλλα και εκτός αυτού, ασχολήθηκαν με την κατασκευή των χαρταετών, τους οποίους και θα διαθέσουν στο αποκριάτικο bazaar που θα διοργανώσουν στην κεντρική πλατεία του Λιανοκλαδίου  ανήμερα της Τσικνοπέμπτης   7  Μαρτίου  2024.

                                                                                                          Συντονιστής  της  δράσης

                                                                                                               ΓΩΓΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

                                                                                                           ΠΕ03  Μαθηματικός MSc